Lees je niet zo graag? Vind je lezen moeilijk?

Dan kan je terecht in ons Makkelijk Lezen Plein.

De boeken voor het MLP zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud.Je vindt er informatieve en ontspannende lectuur en ook DVD's.

Ook het meubel waarin de boeken liggen is speciaal ontworpen. De boeken werden er frontaal in geplaatst. De ervaring leert immers dat kinderen sneller afhaken als er boeken ruggelings worden gepresenteerd en ze het hoofd schuin moeten houden om de titels te kunnen lezen.

 

Nieuw: Online Daisy-luisterboeken lezen via jouw smartphone of tablet!

Via jouw bibliotheek kan je eenvoudig en snel meer dan 25.000 online Daisy-boeken van Luisterpunt lezen, helemaal gratis! 

Hoe werkt het?

  1. De bibliotheekmedewerker schrijft je in voor Daisy-online.
  2. Je krijgt een lenersnummer mee naar huis. Daarmee log je in in de anderslezen-app en op Mijn Luisterpunt.
  3. Je geboortedatum is je wachtwoord.
  4. Klik in Mijn Luisterpunt op ‘Nieuwe opzoeking’ en zet tot maximaal 5 Daisy-boeken tegelijk op je boekenplank. De bibliotheekmedewerker kan dit ook voor jou doen.
  5. Lezen maar! Je kan de Daisy-online-boeken op je smartphone of tablet lezen met de gratis anderslezen-app. Geen smartphone of tablet? Lees je Daisy-boeken op je computer met de anderslezen-webspeler of de speciale Daisy-software AMIS.

Vragen? Wij helpen je graag verder!

Interessante sites:

Luisterpuntbibliotheek is een openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking.
Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten kunnen beroep doen op Luisterpunt.
Om de bijzondere doelgroep van leesbeperkte personen optimaal te bereiken, werkt Luisterpunt als verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat we onze lezers de gewenste boeken thuis opsturen in een aangepaste verpakking. De lezer stuurt ons de boeken in de verpakking terug. Frankeren hoeft niet.Onze boeken zijn beschikbaar in twee speciale vormen: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Heb je dyslexie? Dan hebben we voor jou zelfs een speciale website. Hier vind je informatie, tips, weetjes, leessuggesties en meer. Neem snel een kijkje op ikhaatlezen.be en klik door naar Keep out! Je kan ons vinden op Facebook. En sinds juni 2018 jan je de daisyboeken dus ook online steamen of downloaden (zie boven).

Eureka Onderwijs helpt jou van Mankement tot Talent aan de hand van onderwijs, advies en begeleiding.

Sprankel is vereniging van ouders van normaalbegaafde kinderen met leerproblemen

Brochure rond dyslexiesoftware van de Vlaamse overheid

Op deze website vindt u een overzicht van het zorgkader, de inspanningen die de UGent levert als actieve promotor van diversiteit en een aantal wetenschappelijke bijdragen die de UGent levert op vlak van dyslexie.
Superinteressant is 'Studeren met dyslexie', een documentaire van dertig minuten, die het verhaal brengt van jonge professionals met dyslexie. Zij volbrachten hun studies aan de universiteit en bouwden boeiende carrières uit. Ze getuigen over de obstakels uit hun studententijd. Je kan de documentaire online bekijken.

Bijzondere kinderen vragen een bijzondere aanpak en bijzonder lesmateriaal. De bijdragen op de leerzorgsite werden uit het aanbod van KlasCement geselecteerd, omwille van hun bruikbaarheid bij kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte. De documenten, artikels, websites, programma's, … werden kritisch geëvalueerd opeenvoudig taalgebruik, het aanbieden van visuele ondersteuning, stapsgewijze aanpak,...

Informatie over bijscholingen en ondersteuning vind je ook bij de onderwijskoepels: VVKBAOGOOVSG.

Heb je zelf nog suggesties? Laat het ons weten!

Over Luisterpuntbibliotheek en ADIBib

Dat lezen goed is voor de ontwikkeling van een kind, dat weten we al langer. Kinderen met dyslexie lezen en schrijven veel moeizamer, maar blijven toch gebaat met leestraining tot 14 jaar. Het lezen wordt dan best ondersteund door voorlezen, luisteren, kijken (film) en het eventueel meevolgen in een boek. Want het is tijdens het lezen of luisteren dat we onze taal verrijken!

Het M-decreet wil het onderwijs meer inclusief maken en omschrijft het wettelijke kader van de mogelijke aanpassingen binnen het gewone onderwijs, dus ook voor kinderen met dyslexie. Meer documentatie kan je ook vinden op de site van Sig Net. Saskia Boets vermeldde ook het Meldpunt Discriminatie, dat in eerste instantie bemiddelt tussen ouders en school. Meer info.

Ik haat lezen is een campagne van Luisterpuntbibliotheek en ADIBib. Beide organisaties willen luisterboeken meer onder de aandacht brengen bij kinderen met dyslexie. En al lijkt de titel wat gewaagd, het is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met dyslexie... Op de site  vind je meer info over de campagne, kan je een boekenlijst per leeftijd raadplegen, je inschrijven voor een leuke nieuwsbrief en veel meer. Naar aanleiding van de Jeugboekenweek, de Voorleesweek en de Kinder- en Jeugdjury worden vele jeugdboeken omgezet in luisterboeken. 

ADIDBib en ADIBoeken: dit zijn aangepaste digitale schoolboeken die met een speciale software kunnen gebruikt worden in de klas en thuis. Tijdens een uiteenzetting in de Bib Jan toonde men met een testje en enkele leesfragmenten hoe vermoeiend schrijven en lezen kan zijn als het niet vlot gaat. Om de frustratie voor te zijn, stelt hij voor om kinderen met dyslexie sneller te laten werken met ADIBoeken. Iedereen met een attest dyslexie, dyspraxie, GON of buitengewoon onderwijs (type 1 t/m 8) heeft hier trouwens recht op.

In de voorstelling worden de verschillende mogelijke software programma's getoond. Ze zijn duur, maar dikwijls een erg waardevolle investering. Tweejaarlijks kan je je inschrijven voor gratis software via de Vlaamse regering. Vergeet ook niet dat je van vele programma's gratis demo's kan bestellen! Neem ook zeker eens een kijkje op het You Tube kanaal van ADIBib.