Wil je de digitale toer opgaan met je dreumes? Dan geven wij hier graag enkele tips mee!

Vanaf 1 januari 2018 zijn de Fundels (digitale prentenboeken) uitsluitend nog via de PC’s in de bib te bekijken. We merkten al langer dat onze kleinste lezers weliswaar volop de Fundel-PC’s in de bib gebruiken, maar dat er van thuis uit weinig Fundels werden gedownload. Daarom hebben wij het Fundelabonnement via Mijn Bibliotheek stopgezet. In de bib zelf blijven de Fundels beschikbaar.

 

Mediawijs.be

Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en iMinds vzw.. Mediawijs.be verzamelt alle tools en info rond internetveiligheid en -gebruik en is is dé referentie om rond mediawijsheid te werken. Wil je aan de slag met apps en games, zoek je inspiratie rond cyberpesten of reclamewijsheid? Of misschien maak je graag gebruik van de filmpjes uit de mediabank? Neem zeker een kijkje op de website!

Voor ouders: Medianest

Ouders vinden alles over mediaopvoeding op Medianest.be. Heb je vragen of zoek je tips over schermtijd, sexting, games, enz? Medianest zet het allemaal op een rijtje.

Digitale boekentips en apps

Ketnet / Ketnet Jr. (gratis) - voor iOS en Android – Nederlandstalig

Met de Ketnet app voor kinderen vanaf 6 jaar kan je niet alleen genieten van je favoriete televisieprogramma’s, maar ook van de vele spelletjes. Zo kan je uitdagende puzzels maken en quizzen of in de Fotofabriek je foto’s opvrolijken. Volg ook de avonturen van de Ketnet-wrappers op de voet. Ketnet Jr. is de app voor peuters en kleuters. Ook hier kan je de afleveringen van Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti en je andere Ketnet-vriendjes bekijken. Verder zijn er ook leerrijke spelletjes en leuke kleurplaten die met stempels kunnen versierd worden.

Karrewiet (gratis) - voor iOS en Android – Nederlandstalig

Karrewiet is het jeugdjournaal van Ketnet, maar er is nu ook een app van. In korte, vlot leesbare artikels ontdek je wat er in binnen- en buitenland gebeurt. Foto’s en video’s wisselen elkaar af. In deze app vind je massa’s straffe weetjes en krijg je de laatste updates van het nieuws en weerbericht. Je kan in de polls ook je mening geven over actuele onderwerpen. Probeer tot slot ook de quizzen uit! (vanaf 9 jaar)

Vos en Haas (9,99 euro) -  Voor iOS – Nederlandstalig

De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet.

Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren.

Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 6 jaar)

De kleine walvis (gratis) - voor iOS en Android – Nederlandstalig


Deze app is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Benji Davies en vertelt het hartverwarmende verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een walvis. Je kan het verhaal als filmpje bekijken en hierbij luisteren naar de voorleesstem van Frank Groothof. Zing mee met het liedje ‘Heej kleine walvis’, speel samen met de katten de liedjes van de platenspeler na of breng stiekem vis naar de walvis zonder vader wakker te maken. (vanaf 3 jaar)

Kleine Beestje (gratis) - voor iOS – Nederlandstalig

Kleine Beestje voelt zich alleen en wil een heleboel vriendjes maken. Hij besluit een feestje te geven en schrijft heel wat brieven die hij meegeeft aan de wind. Wanneer zouden er vriendjes toekomen? Het verhaal wordt voorgelezen door een professionele acteur en er zijn animaties en geluidseffecten op elke pagina. Door de interactieve mogelijkheden worden kinderen meer betrokken in het verhaal. De app is kindvriendelijk: er zijn geen in-app aankopen of reclameboodschappen en links naar sociale media zijn afgeschermd. (vanaf 2 jaar)

Paul van Loon (gratis) - voor iOS en Android – Nederlandstalig


Met deze app betreed je de wereld van Paul van Loon en kan je genieten van heel wat spelletjes, filmpjes, foto’s en verhalen van de jeugdschrijver. Je kan, onder meer, de Griezelbus op weg helpen en korte verhalen van Dolfje Weerwolfje lezen. Paul van Loon leest ook voor in de app. Je vindt er tot slot ook nog puzzels met Foeksia de miniheks en tips voor je boekbespreking. (vanaf 5 jaar)
 

Linc vzw was in de bib te gast in 2015 met de vorming "Diggie Dik: voorlezen met een klik".  

Via deze link vind je een overzicht van alle digitale prentenboeken, e-books en boekenapps die werden voorgesteld. De eerste twee kan je gebruiken op de PC's die voorhanden zijn in jullie klasjes, de apps kan je gebruiken op een tablet of iPad.
 
Enkele toppers:

App Assepoester (Gottmer), 4,99 Euro, iPad - Neem je eigen stem op en laat kinderen de uitkomst van het verhaaltje bepalen.
Alex de astronaut(gratis, iPad, android) - Laat Alex in 3D tot leven komen in het boek met je iPad/tablet.

In deze brochure verzamelde Kennisnet.nl de beste gratis apps voor kinderen (2014). Mijn kind online bracht de brochure uit "Educatieve apps voor kinderen: de nieuwste uitgave" (2016). Je kan ze hier bekijken of downloaden!

Mijn Kind Online: Nederlandse site over jeugd en (digitale)media.

Mediasmarties: een online gids bomvol recensies van nieuwe kindermedia

App recensies via Bibliotheek.nl

Kinderen en media (website voor kinderen over actualiteit, lezen, films,...)

Kidsweek moppen app

 

Digitaal in de klas

APPSAKEE is de projectsite van KlasCement waar men alle informatie en lesmateriaal bundelen over educatieve apps.

Games in de klas

De Digitale Boekentas werd gemaakt door een aantal studenten die voor hun scriptie werken rond ICT in het basisonderwijs.

Apps voor leerkrachten om zelf te gebruiken in de klas
- Augmented reality met Aurasma
- Kwissen met Kahoot
- Kwissen met Socrative
- Kwissen met Educaplay
- Maak polls met Mentimeter

Wil je starten met tablets in je klas, geven wij graag enkele tips mee:

Hoe projecteer je de tablet op een groot scherm? Hier vind je een technische fiche. Ook de eenvoudige app Team Viewer laat toe om je tabletscherm draadloos te projecteren via je PC of laptop. Hiervoor heb je wel WIFI nodig.

Praktisch: zorg voor een veilige hoes rond je toestel. Je kan de tablet vasthangen in je PC-hoekje of op een staander plaatsen, al dan niet met een slotje. Gebruik je de tablet in groep? Bedien dan zelf als leerkracht de tablet.

Vele apps of e-boeken zijn betalend. Je kan in supermarkten of Kruidvat een iTunes of Google Play kaart kopen waarmee je enkele apps of e-boeken kan aankopen. Een app kost meestal niet meer dan 5 Euro, dus met een kaartje van 25 Euro kan je al wat uitproberen!

Vragen? klara.vrolix@bibwesterlo.be of 014 53 92 75 en kristien.verboven@bibwesterlo.be of 014 53 92 78