Boek Nederlands

Vin

Ruth Lasters (auteur)

Vin

Ruth Lasters (auteur)
Genre:
Een docente Engels en Natuurwetenschappen op het Vrij Instituut voor Nijverheid moet voor de concie͏̈rge van de school essentie͏̈le papieren zien te vinden voor het te laat is.
Onderwerp
Onderwijs Liefde
Titel
Vin
Auteur
Ruth Lasters 1979-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2019
283 p.
ISBN
9789463104654 (paperback)

Besprekingen

Schoolblues

Een jonge leerkracht, een conciërge en een poetshulp: hun paden kruisen elkaar op een nijverheidsschool voor kansarme jongeren.

Een nijverheidsschool met een grote populatie Belgisch-Marokkaanse leerlingen en jonge asielzoekers is de locatie voor VIN, de vierde roman van dichter en schrijver Ruth Lasters (40). Lasters laat drie mensen aan het woord met weinig aantrekkelijke kantjes, losers zou je ze kunnen noemen, net als de meeste jongens (en paar meisjes) die op het Vrij Instituut voor Nijverheid les krijgen in metaalbewerking en elektrotechniek. En toch ga je veel van deze drie mensen houden, door Lasters' fijnzinnige portrettering en geestige, mooie pen.

Om en om zijn docent Lore en conciërge Sergei aan het woord; de hoofdstukjes over de Armeense schoonmaker Anna zijn in de derde persoon geschreven. Dat past goed, want Anna ligt hulpeloos in het ziekenhuis met een ernstig oogletsel en kan niet praten. Wat is er gebeurd? Lasters bouwt de spanning voorbeeldig op; pas aan het einde valt de puzzel op onverwachte wijze in elkaar, terwijl goedgeplaatste cliffhangers en misleidende zijpaadjes de le…Lees verder

Ruth Lasters werkt als docente in het middelbaar onderwijs en publiceerde zowel poëzie als proza. Ook schrijft ze regelmatig opiniestukken voor De Standaard. In deze roman maken we kennis met Lore, lerares Engels en Natuurwetenschappen op het Vrij Instituut voor Nijverheid. De wat onzekere docente is niet al te populair bij haar collega’s. Als zij zich moet ontfermen over een lastige leerling, Axel, verandert dat. Intussen moet ze op zoek naar papieren die voor conciërge Sergei van levensbelang zijn voor zijn liefdesleven, nadat zijn vrouw hem verlaten heeft en hij aanpapt met de Armeense Anna. Hoewel de schrijfster interessante en actuele thema’s als uitgangspunt neemt - het onderwijs, de liefde, verlies en rouw - verloopt de opbouw van het verhaal wat traag. De karakters en gevoelslevens van de personages zijn bovendien tot in detail uitgewerkt, zodat niet veel aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten. Dat zorgt op sommige momenten voor een gebrek aan spanning. Het Vlaams t…Lees verder