Boek Nederlands

Otmars zonen

Peter Buwalda (auteur)

Otmars zonen

Peter Buwalda (auteur)
Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell
Titel
Otmars zonen
Auteur
Peter Buwalda
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
607 p.
Aantekening
Vormt samen met de nog te verschijnen delen De jaknikker en Hysteria siberiana een trilogie
ISBN
9789403123004 (paperback)

Besprekingen

Een sadistisch universum

In zijn wervelende roman Otmars zonen zwiert en schmiert Peter Buwalda dat het een aard heeft. Zo aanstekelijk dat je hem een paar uitglijders vergeeft.

Het middenstuk van de beroemde late pianosonate nummer 32, opus 111, van Beethoven. Het ontbrekende deel. Niemand heeft het ooit gezien of gehoord. Dat zou een sensatie zijn, met name voor liefhebbers van klassieke muziek, als de bladmuziek van dat middendeel werd gevonden.

De Nederlandse pianist Dolf Appelqvist, zoon van koordirigent Otmar Smit, en zo beroemd dat hij met levende legenden als Martha Argerich achter de vleugel zit, schijnt op die papieren gestuit te zijn. Maar klopt het nieuws? Als wonderkindje meende Dolf al Ludwig van Beethoven te zijn, en toen is hij onder behandeling van een psychiater geweest. Niet helemaal jofel. Het is denkbaar dat hij de kluit belazert.

Zijn stiefbroer, die ook Dolf heet, en die om verwarring te voorkomen al vroeg met de naam Ludwig is bedeeld, heeft zijn bedenkingen. Of is dat jaloezie? Hij is immers de gewonere jongen uit een flat aan de Geresstraat in Blerick, tien jaar lang opgegroeid zonder vader, student in Enschede gewee…Lees verder

Gemaskerd bal der verdwaalden

De tweede roman van Peter Buwalda ('Bonita Avenue') is opnieuw een familie-epos vol getroebleerde relaties.

Ergens in zijn nieuwe roman 'Otmars zonen', het eerste deel van een beoogd drieluik, schrijft Peter Buwalda 'Familie is een toevalligheid (...) een steen in een vijver, waarna de golfjes uitdijen en ten slotte doven.' Net als zijn vorige roman, de bestseller 'Bonita Avenue', is 'Otmars zonen' een breed uitgesponnen familie-epos vol getroebleerde relaties, al was het maar omdat de hoofdpersonen niet écht met elkaar verwant zijn, dan wel dubbelzinnige betrekkingen met elkaar aangaan.

Hoofdpersoon Ludwig Smit, Shell-werknemer, krijgt na het huwelijk van zijn moeder met Otmar een stiefbroer en -zus in de schoot geworpen, zijn echte vader is Shell-baas op Sakhalin, zelf heeft Ludwig ook weer een stiefdochtertje Noa. Isabelle Orthel, de tweede hoofdpersoon, is een adoptiefkind uit Thailand. Het is een soort noodlot van Buwalda's hoofdpersonen, men zit à contre coeur aan elkaar vast.

Buwalda heeft meer dan acht jaar aan dit boek gewerkt, maar dat het na 'Bonita…Lees verder