Boek Nederlands

Het meisje met de Leica

Helena Janeczek (auteur), Els Van der Pluijm (vertaler)

Het meisje met de Leica

Helena Janeczek (auteur), Els Van der Pluijm (vertaler)
Een historische roman over de eerste vrouwelijke oorlogsfotografe: Gerda Taro, de geliefde van Robert Capa. In 1937, op de dag dat ze zeventwintig jaar zou worden, stierf ze aan het front tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
Titel
Het meisje met de Leica
Auteur
Helena Janeczek
Vertaler
Els Van der Pluijm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La ragazza con la Leica
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
343 p. : ill.
ISBN
9789403150604 (paperback)

Besprekingen

Ode aan Gerda Taro

Helena Janeczek reconstrueert het leven van Gerda Taro, oorlogsfotograaf, vriendin van Robert Capa.

In haar debuutroman uit 1997 ('Lessen van duisternis') beschreef Helena Janeczek (1964) een essentieel onderdeel van haar eigen identiteit: de geschiedenis van haar moeder, een Poolse jodin die voor de oorlog de liefde vond in het getto, op tijd wist te ontsnappen aan de pogroms, de oorlog overleefde, uiteindelijk haar verloofde terugvond en de rest van haar leven met hem deelde. Uit dit miraculeuze liefdesverhaal werd de schrijfster geboren, in Stuttgart, maar ze woont en werkt inmiddels al dertig jaar in Italië.

De duisternis van de tweede wereldoorlog is inmiddels een constante in Janeczek's oeuvre, en zo ook in de bekroonde roman 'Het meisje met de Leica'. Centraal staan hier twee historische figuren die vanaf de jaren 1930 furore maakten als oorlogsfotografen: de Hongaarse Robert Capa (1913-1954) en de Duitse Gerda Taro (1910-1937), pseudoniemen van Endre Friedmann en Gerta Pohorylle.

Capa werd wereldberoemd, Taro bleef onbekend. Het was niettemin de vinding…Lees verder