Boek
Nederlands

Vogel : op de vlucht voor haar verleden

Enne Koens (auteur)
+1
Vogel : op de vlucht voor haar verleden
×
Vogel : op de vlucht voor haar verleden Vogel : op de vlucht voor haar verleden

Vogel : op de vlucht voor haar verleden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Toen Berre 8 jaar was, zijn haar ouders gescheiden. Haar moeder heeft haar en haar zus verwaarloosd. Nu gaat Berre (18) op kamers en probeert ze een nieuw leven op te bouwen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Vogel : op de vlucht voor haar verleden
Auteur
Enne Koens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2011
222 p.
ISBN
9789049924805 (paperback)

Besprekingen

Berre gaat filosofie studeren in Leiden en hoopt daar de zin van het leven te ontdekken. Ze beëindigt het contact met haar wereldvreemde moeder en wil een nieuwe identiteit aannemen: ‘Elke’. Ze wil zijn als ieder ander. Tijdens de scènes in Leiden wordt ze steeds omschreven als ‘Elke’, in de flashbacks als ‘Berre’.
Het begin van het verhaal focust vooral op haar kennismaking met de grote stad en integratie in het studentenleven. Enne Koens beschrijft deze gebeurtenissen in een luchtige, humoristische stijl, die diepgaander is dan op het eerste gezicht lijkt. Elke maakt een hoop sociale blunders, wat vaak grappige situaties oplevert. De meeste flaters hebben echter een schrijnende ondertoon. 
Gaandeweg het verhaal krijgen de flashbacks de overhand en leren we het verhaal van Berre kennen. In het begin zijn dit korte fragmenten, die een sterke indruk achterlaten. De flarden uit Berres kindertijd zijn haarscherp, filmisch haast. De flashbacks onthullen de reden van Berres vertrek…Lees verder
De 18-jarige Berre verlaat haar moeder en zusje om op kamers te gaan wonen in Leiden. Ze gaat er filosofie studeren en verbreekt ieder contact met haar moeder. Ze voelt zich bevrijd en ontdekt alles alsof ze opnieuw begint met leven. Ze gaat in een restaurant werken en maakt vriendinnen. Tussen de hoofdstukken die in dit heden spelen, komen langzamerhand steeds langere flashbacks naar haar jeugd. Toen Berre acht was, gingen haar ouders scheiden. Haar moeder raakt hiervan behoorlijk in de war, gaat geesten zien, leeft af en toe op na nieuwe esoterische inzichten of kortstondige nieuwe vriendjes, maar verwaarloost vooral haar dochters en haar huis. Toch zal haar moeder belangrijk blijven voor Berre. De auteur schreef eerder toneelteksten en de roman 'Tot alles gezegd is' (2007). In korte beeldende en sprekende zinnen vertelt ze hoe een meisje haar eigen leven uit moet zien te vinden, wat voor een grote groep jongeren herkenbaar zal zijn. Debuutprijs van de Jonge Jury 2013. Vanaf ca. 15 …Lees verder

Over Enne Koens

Enne Koens (1974) is een Nederlandse auteur en toneelschrijfster. Sinds 2006 schrijft ze verscheidene korte verhalen in het Hollands Maandblad. Ze heeft een studie gevolgd op het Rits en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Koens is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.

Bibliografie

Boeken

 • Tot alles gezegd is (2007)
 • Vogel (2011)
 • Sammie en Opa, waar begint de wind? (2013)
 • Hotel Bonbien (2015)
 • Ik ben Vincent en ik ben niet bang (2017)
 • Die zomer met Jente (2019)
 • Stamina (2020)
 • Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021)

Theater

 • Monologen over de liefde (2002)
 • Lachen zullen we (2002)
 • Niemand in het bijzonder (2003)
 • Feest! (2003)
 • De Kun…Lees verder op Wikipedia