Boek
Nederlands
Kroniek van de stad Barcelona tussen de twee wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, waar een Spaanse dorpsjongen erin slaagt fortuin te maken.
Onderwerp
Barcelona
Extra onderwerp
HIS, Spanje, 20ste eeuw, Mannenleven
Titel
De stad der wonderen : roman
Auteur
Eduardo Mendoza
Vertaler
Francine Mendelaar Harriet Peteri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La ciudad de los prodigios
Editie
Zeventiende, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2018
508 p.
ISBN
9789029092272 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Hoofdpersoon in de vierde roman van Mendoza (Barcelona, 1943) is een dorpsjongen, die in 1887 zijn fortuin komt maken in het bruisende Barcelona dat onder andere de Wereldtentoonstelling van 1888 organiseert, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog een internationale pleisterplaats vormt, dat groeit en groeit en in 1929 een tweede Wereldtentoonstelling opent. Het verhaal is spannend en met vaart geschreven. Mendoza heeft zich goed gedocumenteerd; hij presenteert het historisch achtergrondmateriaal, soms tot op het absurde af, met fantasierijke en komische franje. De grote verteller die deze auteur is, raakt zelf wel eens gedesoriënteerd in de wirwar van episodes, maar noch dit, noch enkele schoonheidsfoutjes in de vertaling, tasten het leesplezier aan.

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk