Boek Nederlands

Melkboer

Anna Burns (auteur), Roland Fagel (vertaler), N.N. Lohmann (vertaler)

Melkboer

Anna Burns (auteur), Roland Fagel (vertaler), N.N. Lohmann (vertaler)
Genre:
Met een verbijsterend, adembenemend tastbaar gevoel voor tijd en plaats verhaalt Melkboer over de roddels en geruchten, de stilte en opzettelijke doofheid in een naamloze stad. Een verhaal over nalatigheid met ongekende consequenties en niet-genomen beslissingen die tot veroordeling en straf leiden. We volgen Middelste Zus, die druk bezig is haar bijna-vriendje voor haar moeder verborgen te houden
Titel
Melkboer
Auteur
Anna Burns
Vertaler
Roland Fagel N.N. Lohmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Milkman
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
367 p.
ISBN
9789044640793 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels

Besprekingen

Als de melkboer een terrorist is

Hoe voelt het om in een sektarische gemeenschap te leven? Anna Burns laat het je aan den lijve ondervinden in haar met de Booker Prize bekroonde roman Melkboer.

Een meisje van achttien wordt om de haverklap lastiggevallen door een drieëntwintig jaar oudere man. Hij is getrouwd, maar dat lijkt hem niet te deren. Hij wil duidelijk meer van haar. En dat wordt opgemerkt. Hoezeer het meisje hem ook probeert te negeren, toch komt de geruchtenmolen op gang, dat ze iets heeft met die man, dat ze gevallen is voor de melkboer.

Dit is het eenvoudige uitgangspunt van Anna Burns' meermaals bekroonde roman Melkboer. Niet zo opzienbarend, ware het niet dat Burns haar boek laat spelen in het Belfast van eind jaren 1970, toen de Troubles een hoogtepunt bereikten en katholieken en protestanten met getrokken wapens tegenover elkaar stonden. Niet dat Burns dit ooit echt expliciet vermeldt. Noord-Ierland, de Troubles, katholieken, protestanten noch enig jaartal worden genoemd in het boek. Er wordt alleen heel veel gesuggereerd. Dat het eind jaren 1970 moet zijn, kun je bijvoorbeeld afleiden uit het feit dat de film Alien in de bioscoop speelt.

Lees verder

Gevangen in web van achterklap

Anna Burns schrijft intense, psychologische roman over de Noord-Ierse Troubles.

In 1998 werd het Goede Vrijdagakkoord getekend en kwam er een einde aan The Troubles in Noord-Ierland. De protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk wilden horen en de katholieken die zich met Ierland verbonden voelden, begroeven de strijdbijl: Noord-Ierland kreeg weer zelfbestuur en de (voorheen zwaarbewaakte) grens tussen Ierland en Noord-Ierland ging open. Die open grens tussen (EU-lidstaat) Ierland en (VK-lid) Noord-Ierland is een bron van zorg bij de brexit. Enerzijds moet hij dicht, want het is een buitengrens met de EU, anderzijds moet het hij open blijven anders zou die oude strijd tussen de protestanten en de katholieken in Noord-Ierland wel weer eens op kunnen laaien. De omstreden backstop is een poging daar een oplossing voor te vinden, want naar dat geweld dat in de jaren zeventig tot in alle vezels van de Noord-Ierse samenleving en misschien wel Noord-Ierse mens was doorgedrongen, wil geen mens meer terug.

Hoe absurd, angstaanjagend en traumatisch de gevolgen …Lees verder