Boek Nederlands

De patiënten van dokter García

Almudena Grandes (auteur), Mia Buursma (vertaler), Rikkie Degenaar (vertaler)

De patiënten van dokter García

Almudena Grandes (auteur), Mia Buursma (vertaler), Rikkie Degenaar (vertaler)
Genre:
Wanneer dokter Guillermo García Medina in 1937 het leven van Manuel Arroyo Benítez redt, ontstaat er tussen de twee mannen een hechte vriendschap. Na zijn herstel wordt Manuel teruggeroepen naar Genève. Guillermo denkt dat hij hem nooit meer terug zal zien. Maar dan, jaren later, keert Manuel plots terug voor een nieuwe, gevaarlijke opdracht. Hij is vastbesloten het onderduikingsnetwerk van veelge
Titel
De patiënten van dokter García
Auteur
Almudena Grandes
Vertaler
Mia Buursma Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los pacientes del doctor García
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2019
923 p.
ISBN
9789056726096 (paperback)

Besprekingen

Een enkeltje Argentinië

Almudena Grandes schreef een spionagroman over de recente geschiedenis van Spanje. Het werd een hommage van bijna duizend bladzijden aan alle Spanjaarden die hun leven hebben opgeofferd voor de goede zaak.

Spanje lijdt aan collectief geheugenverlies. Het land heeft nooit afgerekend met de wonden die tijdens de Burgeroorlog zijn geslagen. Al dat onverwerkt verleden is een nare zaak voor de slachtoffers, maar een goudmijn voor een romancier. Almudena Grandes besloot het geheugen van haar landgenoten een opfrisbeurt te geven en de zwartste bladzijden uit de recente geschiedenis in zes vuistdikke romans te gieten. Het eerste deel van haar Episodios de una guerra interminable verscheen in 2010. Het vierde deel van de cyclus is nu in het Nederlands vertaald. De patiënten van dokter García, een turf van bijna duizend bladzijden, leverde de schrijfster de 20.000 euro van de Premio Nacional de Narrativa op. Het is dan ook geen sinecure om de lezer veilig door de Spaanse Burgeroorlog, de val van Madrid, de Tweede Wereldoorlog, het regime van Franco, de Koude Oorlog en een stuk of wat Zuid-Amerikaanse dictaturen en militaire staatsgrepen te loodsen.

Door deze complexe spionag…Lees verder