Openbare bibliotheek Westerlo

Makkelijk Lezen Plein

De bib opende op 10 november 2015 een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen met leesmoeilijkheden. Hiermee willen we kinderen die moeilijk lezen, hun ouders en hun leerkrachten ondersteunen.

In 2014 luisterden we samen met vele ouders, leerkrachten, logopedisten en geïnteresseerden naar Saskia Boets van Luisterpunt en Jan Rottier van ADIBIb naar een boeiende lezing met tips voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. Op deze website vind je leestips en andere informatie terug.

Luisterpuntbibliotheek is een openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking.
Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten kunnen beroep doen op Luisterpunt.
Om de bijzondere doelgroep van leesbeperkte personen optimaal te bereiken, werkt Luisterpunt als verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat we onze lezers de gewenste boeken thuis opsturen in een aangepaste verpakking. De lezer stuurt ons de boeken in de verpakking terug. Frankeren hoeft niet.Onze boeken zijn beschikbaar in twee speciale vormen: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Heb je dyslexie? Dan hebben we voor jou zelfs een speciale website. Hier vind je informatie, tips, weetjes, leessuggesties en meer. Neem snel een kijkje op ikhaatlezen.be en klik door naar Keep out! Je kan ons vinden op Facebook

Wij zijn experts in de aanpak en schoolse ondersteuning van dyslexie, dyspraxie, ADD of aandachtsstoornissen, ASS en aanverwante stoornissen bij leerlingen met een normale begaafdheid. Ook ontwikkelden we eenvoudige methodieken voor taal, rekenen, wiskunde en Frans of Engels. Je kan ze zowel klassikaal als individueel gebruiken.

Eureka Onderwijs helpt jou van Mankement tot Talent aan de 
hand van onderwijs, advies en begeleiding.

Sprankel is vereniging van ouders van normaalbegaafde kinderen met leerproblemen

Brochure rond dyslexiesoftware van de Vlaamse overheid

Op deze website vindt u een overzicht van het zorgkader, de inspanningen die de UGent levert als actieve promotor van diversiteit en een aantal wetenschappelijke bijdragen die de UGent levert op vlak van dyslexie.
Superinteressant is 'Studeren met dyslexie', een documentaire van dertig minuten, die het verhaal brengt van jonge professionals met dyslexie. Zij volbrachten hun studies aan de universiteit en bouwden boeiende carrières uit. Ze getuigen over de obstakels uit hun studententijd. Je kan de documentaire online bekijken.

Bijzondere kinderen vragen een bijzondere aanpak en bijzonder lesmateriaal. De bijdragen op de leerzorgsite werden uit het aanbod van KlasCement geselecteerd, omwille van hun bruikbaarheid bij kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte. De documenten, artikels, websites, programma's, … werden kritisch geëvalueerd opeenvoudig taalgebruik, het aanbieden van visuele ondersteuning, stapsgewijze aanpak,...

Informatie over bijscholingen en ondersteuning vind je ook bij de onderwijskoepels: VVKBAOGOOVSG

Heb je zelf nog suggesties? Lainfo@bibwesterlo.beat het ons weten!

Over Luisterpuntbibliotheek en ADIBib

Dat lezen goed is voor de ontwikkeling van een kind, dat weten we al langer. Kinderen met dyslexie lezen en schrijven veel moeizamer, maar blijven toch gebaat met leestraining tot 14 jaar. Het lezen wordt dan best ondersteund door voorlezen, luisteren, kijken (film) en het eventueel meevolgen in een boek. Want het is tijdens het lezen of luisteren dat we onze taal verrijken!

Het M-decreet wil het onderwijs meer inclusief maken en omschrijft het wettelijke kader van de mogelijke aanpassingen binnen het gewone onderwijs, dus ook voor kinderen met dyslexie. Meer documentatie kan je ook vinden op de site van Sig Net. Saskia Boets vermeldde ook het Meldpunt Discriminatie, dat in eerste instantie bemiddelt tussen ouders en school. Meer info.

Ik haat lezen is een campagne van Luisterpuntbibliotheek en ADIBib. Beide organisaties willen luisterboeken meer onder de aandacht brengen bij kinderen met dyslexie. En al lijkt de titel wat gewaagd, het is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met dyslexie... Op de site  vind je meer info over de campagne, kan je een boekenlijst per leeftijd raadplegen, je inschrijven voor een leuke nieuwsbrief en veel meer. Naar aanleiding van de Jeugboekenweek, de Voorleesweek en de Kinder- en Jeugdjury worden vele jeugdboeken omgezet in luisterboeken. 

In de presentatie van Saskia Boets lees je alles over de werking van Luisterpuntbibliotheek. Duizenden boeken worden door hen geselecteerde "stemmen" ingesproken en op CD gebrand om gratis op te sturen naar gebruikers en bibliotheken. Daisy boeken zijn anders dan de 'gewone' luisterboeken:

* MP3 formaat
* compact, meestal op één schijfje
* mogelijkheid tot vertraagd afspelen en navigeren

Vertraagd afspelen en navigeren kan je met een aangepast toestel zoals een (pocket)daisy-speler of je kan de software downloaden op je PC of laptop. Interesse? Vraag ernaar in de bib! Er wordt ook gewerkt aan een app, meer hierover later.

Ook in de bib kan je daisy-boeken uitlenen, zowel voor jeugd als volwassenen. We willen dit aanbod samen met kinderen, ouders en begeleiders verder uitbouwen, dus spreek ons zeker aan als je een daisy boek wil aanvragen!

Jan Rottier van ADIDBib weet alles over ADIBoeken. Dit zijn aangepaste digitale schoolboeken die met een speciale software kunnen gebruikt worden in de klas en thuis. Jan toonde met een testje en enkele leesfragmenten hoe vermoeiend schrijven en lezen kan zijn als het niet vlot gaat. Om de frustratie voor te zijn, stelt hij voor om kinderen met dyslexie sneller te laten werken met ADIBoeken. Iedereen met een attest dyslexie, dyspraxie, GON of buitengewoon onderwijs (type 1 t/m 8) heeft hier trouwens recht op.

In de voorstelling van Jan worden de verschillende mogelijke software programma's getoond. Ze zijn duur, maar dikwijls een erg waardevolle investering. Tweejaarlijks kan je je inschrijven voor gratis software via de Vlaamse regering. Vergeet ook niet dat je van vele programma's gratis demo's kan bestellen! Neem ook zeker eens een kijkje op het You Tube kanaal van ADIBib.

Ouders en leerkrachten vroegen het zich ongetwijfeld af: zo'n laptop in de klas, kan dat wel? het antwoord van Saskia en Jan is heel eenvoudig: je neemt ook niet iemands bril of rolstoel af! Daisy-boeken en ADIboeken geven kinderen met dyslexie net meer kansen en meer zelfstandigheid.