Openbare bibliotheek Westerlo

Krantenarchief

Historisch archief Gva en Gvm

Leden van een openbare bibliotheek uit de provincie Antwerpen hebben gratis toegang tot het historisch archief van de Gazet van Antwerpen / Gazet van Mechelen.

De historische krantencollectie (vanaf 1891) van de Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen wordt op dit moment gedigitaliseerd door uitgever Mediahuis en haar partners, de provincie Antwerpen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het MAS, het stadsarchief van Mechelen en de Universiteit Antwerpen. 

  • Ontdek hoe de eerste wereldoorlog toendertijd beleefd werd.
  • Ga op zoek naar het verleden van jouw familie, buurt, vereniging, ...
  • Wie was de eerste adverteerder in de krant?
  • Lees de sportverslaggeving van je favoriete club.

Op dit moment is de periode 1891-1920 en 2004 tot nu reeds doorzoekbaar. De tussenliggende periode komt stapsgewijs beschikbaar.

LOG IN op het archief

Om in te loggen heb je een werkende Mijn Bibliotheek account nodig en moet je lid zijn van een openbare bibliotheek uit de provincie Antwerpen. Nog geen Mijn Bibliotheek account? Registreer je nu.

Nieuws van de Groote Oorlog

Geïnteresseerd in authentiek bronmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog? Nieuwsgierig naar het dagelijkse leven onder de Duitse bezetter? Op zoek naar sporen van je grootvader aan het front? Dan ben je op Nieuws van de Groote Oorlog op de juiste plek. Hier vind je een unieke digitale collectie persmateriaal dat in onze regio verscheen tijdens de oorlogsjaren. Blader waar en wanneer je maar wil doorheen het veelzijdige aanbod aan frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften, goed voor zo’n 360 000 pagina’s geschiedenis van onschatbare waarde. 

Sinds 3 september 2015 staat het Archief online. Via hetarchief.be maakt VIAA, samen met zijn partners, rechtenvrij archiefmateriaal online beschikbaar voor iedereen. Nieuws van de Groote Oorlog is de eerste grote collectie die op Het Archief wordt ontsloten. Hou deze website dus in de gaten, want in de toekomst ontdek je hier nog veel meer interessant archiefmateriaal.